بررسی و مقایسه رنگ پودری و رنگ مایع
تکمیل و پرداخت سطح فلزاتی مانند آهن و فولاد کربن امری ضروری است. هنگامی که آهن بدون محافظ در معرض هوا قرار می گیرد، با اکسیژن واکنش نشان داده و زنگ می زند. بنابراین، پوشش بیرونی فلزات فقط جنبه تزیینی نداشته و به عنوان مانعی برای جلوگیری از آسیب و زنگ زدگی عمل می کند. قطعات فلزی را می توان با استفاده از رنگ های پودری یا رنگ مایع پوشش داد. هرکدام از این رنگ ها در حالی که عملکرد مشابهی دارند، دارای مجموعه ای از تفاوت ها مزایا و معایب هستند.
هدف از تالیف این مقاله آن است که با بیان شباهت ها و تفاوت های میان پوشش حاصل از رنگ های پودری و مایع، مقایسه ای اصولی انجام دهد.
پوشش پودری
پوشش پودری، لایه ای از پودر آلی خشک و شناور آزاد را با جاذبه الکترواستاتیکی روی فلز اعمال می کند. در ابتدا این قطعه به طور کامل تمیز می شود تا از چسبندگی یکنواخت پودر بر روی آن اطمینان حاصل شود. این پوشش پودری بسته به اینکه از پلی اورتان، پلی استر، اکریلیک، اپوکسی مستقیم یا پلی استر-اپوکسی ساخته شده باشد، انواع مختلفی دارد. پس از اتصال قطعه فلزی به زمین، یک موج برق با ولتاژ بالا، پودر خشک را شارژ می کند. پودر شارژ شده به طور یکنواخت روی کل قطعه فلزی اسپری می شود. برای تکمیل فرآیند رنگ آمیزی، قطعه مورد نظر به مدت 10 تا 15 دقیقه در فر تا دمای 400 درجه فارنهایت پخته می شود. در طی فرآیند پخت، پودر ذوب شده و در اطراف جسم جریان می یابد و یک لایه محافظ ضخیم را تشکیل می دهد.
رنگ مایع
رنگ آمیزی مرطوب، یک فرآیند سنتی استفاده از رنگ مایع روی فلز است. برخلاف رنگ آمیزی اتاق خواب، رنگ مرطوب در محیط های صنعتی اغلب با اسپری، پمپ یا ظروف تحت فشار اعمال می شود تا از پوشش یکنواخت آن روی سطح مورد نظر اطمینان حاصل شود. ابتدا قطعه به طور کامل تمیز شده و سپس رنگ اعمال می شود. برخلاف پوشش پودری، رنگ مرطوب ممکن است به چندین لایه نیاز داشته باشد تا از یکنواختی آن اطمینان حاصل شود.
مقایسه رنگ پودری و رنگ مایع
رنگ های پودری و مایع دو مورد از محبوب ترین مواد برای ایجاد پوشش به خصوص برای محصولات فلزی هستند. اگرچه شباهت هایی میان این دو پوشش وجود دارد، اما در برخی موارد نیز دارای تفاوت هایی هستند.
• ترکیب بندی
در ترکیب هر دو پوشش از رزین، مواد افزودنی و رنگدانه استفاده شده است. تمایز اصلی، حلالی است که در رنگ مایع وجود داشته اما در رنگ پودری موجود نیست.
حلال موجود در رنگ مرطوب تمام اجزای دیگر را به صورت مایع و معلق نگه می دارد. در مقابل، پوشش پودری به صورت پودر خشک اعمال می شود. تمام تفاوت های دیگر بین پوشش پودری و رنگ مرطوب، از این تفاوت اساسی در ترکیب شیمیایی ناشی می شود.
• فرآیند اعمال
تقریبا هر دو رنگ پودری و مایع فرآیند اعمال مشابهی دارند. قبل از اعمال هر پوششی، سطح مورد نظر باید عاری از هرگونه روغن، کثیفی، رطوبت و سایر آلودگی هایی باشد که در چسبندگی رنگ بر روی سطح مورد نظر اختلال ایجاد می کند. پس از تمیز کردن سطح، در فرآیند اعمال رنگ پودری و مایع کمی تفاوت ایجاد می شود.
در فرآیند پوشش پودری، پودر خشک از طریق یک تفنگ الکترواستاتیک به قسمت بیرونی فلز شلیک می شود. تفنگ به پودر بار منفی می دهد و پودر با بار منفی به سطح با بار مثبت جذب می شود.
هنگامی که پوشش به ضخامت مورد نظر رسید، قطعه پوشش داده شده در یک کوره پخت قرار می گیرد. حرارت، ذرات پودری را ذوب کرده و پس از سرد شدن یک روکش صاف و سخت ایجاد می کند.
رنگ مایع نیز به وسیله یک اسپری پخش می شود. همچنین به صورت الکترواستاتیک شارژ می شود، اما تأثیر بسیار کمتری دارد. در حالی که پوشش های پودری تقریباً بدون دردسر پوشش یکنواختی را ارائه می دهند، رنگ مایع باید توسط کارشناسان آموزش دیده اعمال شود تا از چکه کردن آن جلوگیری شود.
برخی از رنگ های مایع با هوا خشک می شوند، در حالی که برخی دیگر در کوره پخت قرار می گیرند.
• بافت
برخی از پوشش ها را می توان عینا با رنگ پودری یا رنگ مرطوب به خوبی به دست آورد. با این حال روش فنی استفاده از رنگ پودری باعث ایجاد سطحی بسیار صاف و یکدست بدون هیچ گونه اثر لک، ناهمواری یا چکه می شود.
در رنگ مایع، چه از قلم مو استفاده شود چه از قوطی اسپری، اعمال یک پوشش صاف و یکنواخت به تلاش بیشتری نیاز دارد. رنگ مایع اغلب چکه می کند و به طور ناهموار پخش می شود و منجر به ایجاد بافتی می شود که ممکن است کمی زبری داشته باشد. اگر میخواهید سطحی صاف و عاری از هرگونه اثری داشته باشید، رنگ پودری بهترین گزینه است.
• تطبیق رنگ
پوشش پودری نقاط قوت زیادی دارد، اما رنگ مایع در مورد تطابق رنگ برنده بی چون و چرا است.
رنگ های سفارشی رنگ مایع را می توان به راحتی مخلوط کرد و رنگ جدیدی به دست آورد. در مقابل، رنگ های پودری سفارشی نیاز به یک دوره تولید خاص دارند. از آنجایی که هیچ حلالی در پوشش پودری وجود ندارد، بنابراین، تلاش برای ترکیب رنگ های پودری فقط یک الگو از لکه های رنگی را ایجاد می کند.
به طورکلی، رنگ های پودری دارای یک مجموعه رنگ در دسترس هستند. اگر می خواهید ترکیب رنگ خاصی داشته باشید، باید آنها را سفارش دهید که ممکن است زمان بر و گران تر از تطبیق رنگ با رنگ مایع باشد.
• دوام
به طور کلی، روکش ها برای محافظت از سطوح فلزی در برابر خوردگی و سایر آسیبهای محیطی اعمال می شوند. اگر روکش در اثر خراش یا بریدگی آسیب ببیند، دیگر به عنوان یک مانع موثر عمل نمی کند.
اگرچه رنگ مرطوب بافتی براق و روکش ظریفی را ارائه می دهد که برای طراحی های مدرن مناسب است، اما پوشش پودری ماندگاری بیشتری داشته و قطعه را از بروز آسیب محافظت می کند.
پوشش پودری به دلیل چسبندگی حرارتی که در طول عمل آوری متحمل می شود و به دلیل اینکه می توان آن را در لایه های بسیار ضخیم تر اعمال کرد، در برابر خراشیدگی، زنگ زدگی و سایر شرایط محیطی مقاوم تر بوده و عملکرد بهتری را نسبت به رنگ مرطوب ارائه می دهد. این عملکرد به ویژه برای محصولات موجود در فضای باز مانند بولاردها، قفسه های دوچرخه و مبلمان فضای باز بسیار مهم است.
پوشش پودری، علاوه بر استحکام فیزیکی، باعث حفظ رنگ نیز می شود. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض رطوبت، نور خورشید و گرما، رزین های موجود در رنگ و پوشش پودری را تجزیه می کند. این فرآیند که به نام گچ زدن شناخته می شود، باعث از بین رفتن چسبندگی ذرات رزین و رنگدانه می شود. ذرات تحت تأثیر، یک لایه گچ مانند بر روی سطح پوشش تشکیل می دهند.
مراحل اولیه گچ زدن صرفاً ظاهری محو شده به پوشش می دهد، اما گچ شدن شدید در نهایت پوشش را به اندازه ای فرسایش می دهد که حفاظت از سطح را به خطر می اندازد. میزان گچ زدن، به انعطاف پذیری رزین بستگی دارد. پوششهای پودری مبتنی بر پلیاستر به دلیل مقاومت فوق العادهشان در برابر گچ، اغلب به عنوان روکش استفاده میشوند.
• بهداشتی و ایمنی
پوشش پودری نه تنها دوام بیشتری نسبت به رنگ مایع دارد، بلکه نگهداری و اعمال آن نیز ایمن تر است.
رنگ های مایع به دلایل مختلفی خطرناک است. اول از همه، این رنگ ها قابل اشتعال هستند و نگهداری بی دقت از آنها می تواند به راحتی منجر به آتش سوزی شیمیایی شود. رنگ مرطوب همچنین برای سلامتی اپراتورهایی که با آن کار می کنند نیز خطرناک است. رنگ مرطوب ترکیبات آلی فرار (VOCs) را ساطع می کند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض VOCs، به ویژه در فضاهای بسته، باعث تحریک تنفسی و ایجاد مشکلات سلامتی می شود. VOCها همچنین منبع اصلی آلودگی صنعتی هستند.
از آنجایی که پوشش های پودری حاوی حلال و مایعاتی برای تبخیر نیستند، هیچ گونه VOC منتشر نمی کنند و کاملا عاری از خطرات مربوط به سلامت و ایمنی هستند.
• هزینه
از آنجایی که سابقه وجود تکنولوژی رنگ مرطوب بسیار طولانی تر بوده است، بنابراین تجهیزات و مواد آن به طور گسترده در دسترس است. اعمال پوشش پودری معمولاً در دراز مدت به صرفه تر از رنگ مرطوب می باشد، اما هزینه های اولیه بیشتری دارد.
میزان استفاده از پوشش های پودری بسیار بیشتر است. برخلاف رنگ مایع، پودر را می توان جمع آوری و دوباره استفاده کرد. تقریباً 70٪ از رنگ مایع به دلیل پاشش بیش از حد در طول استفاده از بین می رود، در حالی که از دست دادن مواد پوشش پودری را می توان زیر 5٪ نگه داشت.
هزینه همچنین به شدت تحت تأثیر رعایت مقررات ایمنی و محیط زیست است. از آنجایی که استفاده از رنگ مایع خطرناک تر است، درنتیجه نیاز به سرمایه گذاری بیشتری برای اقدامات کاهشی و حق بیمه کارگران دارد. با این حال، رنگ های پودری به دلیل نداشتن حلال در ترکیبات خود ایمنی بیشتری داشته و می توانند این هزینه ها را به حداقل برسانند.
هزینه نیروی کار نیز برای پوشش پودری بسیار کمتر است. اعمال رنگ های پودری به اپراتورهای بسیار آموزش دیده متکی نیست و تقریباً توسط هر کسی انجام می شود. درحالی که، برای اعمال رنگ های مایع با کیفیت و بدون چکه، وجود متخصصان ماهر ضروری است که این می تواند باعث افزایش هزینه ها شود.
پوشش پودری بهتر است یا رنگ مایع؟
باتوجه به نکات فوق، اگر به یک پوشش محافظ بادوام روی جسم فلزی خود نیاز دارید، پوشش پودری بهتر است، که در این صورت کارگاه خدمات رنگ پودری فلزپوشان، بهترین و مناسب ترین گزینه برای انجام آن است.
اگر بخواهید شی فلزی خود را ارزان رنگ کنید، رنگ مایع مناسب است. به زبان ساده تر، اینکه کدام یک از رنگ ها برای شما بهترین است به نوع محصول، کاربرد و انتظار شما از پوشش اعمال شده بستگی دارد.
همیشه توصیه می شود که برای تصمیم گیری بهتر با یک متخصص مشورت کنید. شرکت خدمات رنگ پودری فلزپوشان، این امکان را فراهم کرده است تا با دریافت مشاوره تخصصی درخصوص انتخاب نوع مناسب رنگ، سطح فلزی مورد نظر خود را به بهترین نحو پوشش دهید.
منبع سایت axixfab