رنگ پودری چیست و چند نوع دارد؟

انواع رنگ پودری در خدمات رنگ پودری

رنگ پودری یک روش رنگ آمیزی خشک است که پوششی سخت، بادوام و زیبا بر روی انواع فلزات ایجاد می کند. درحال حاضر، این روش رنگ آمیزی درصد زیادی از کل بازارهای صنعتی را به خود اختصاص داده و در طیف گسترده ای از محصولات مورد استفاده قرار می گیرد.

در این روش از رنگ آمیزی، رنگ پودری از طریق فرآیند الکترواستاتیک به جسم فلزی دارای بار منفی چسبیده و سپس در کوره پخته می شود. جهت جلوگیری از طولانی شدن مطلب، برای اطلاع دقیق از نحوه اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک بر روی سطوح فلزی، بهتر است که به مطلب مربوطه در سایت فلزپوشان مراجعه نمایید.

رنگ پودری الکترواستاتیک، علاوه بر مقرون به صرفه بودن، سازگار با محیط زیست بوده و قابلیت استفاده مجدد نیز دارد. همچنین، انعطاف پذیری و استحکام پوشش های پودری، تمایل افراد به استفاده از رنگ های پودری را افزایش داده است.

اما سوال مهمی که پیش می آید این است که، چه چیزی باعث شده است که رنگ های پودری به جریان الکتریسیته واکنش نشان داده و پس از چسبیدن به فلز، در جای خود باقی بمانند؟

همه چیز به ترکیبات موجود در رنگ های پودری مربوط می شود. در این مطلب، ترکیبات رنگ های پودری را به طور مختصر شرح داده و پس از آن به معرفی انواع آن می پردازیم.

ترکیبات رنگ پودری

ترکیبات رنگ پودری در خدمات رنگ پودری

رنگ های پودری، ترکیبات آلی هستند که از مواد خشک و جامد( فاقد حلال) تشکیل شده اند. عمدتا پنج ماده در ترکیبات رنگ های پودری وجود دارد که آن را بسیار متفاوت از رنگ های معمولی کرده است. این شش عنصر دلیل اصلی ایجاد بار الکتریکی، دوام و انعطاف پذیری در رنگ های پودری می باشد.

  • رزین

رزین ماده پایه و اساسی در رنگ های پودری است که امروزه در دو نوع ترموپلاستیک و ترموست استفاده می شود.

پودرهای ترموپلاستیک که شامل: پلی اتیلن، پی وی سی و… هستند، در هنگام اعمال، ذوب شده و یک روکش ایجاد می کنند. اگر این پوشش بعد از سفت شدن، دوباره گرم شود، لایه ضعیف می شود.

پودرهای ترموست در دمای بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ درجه سانتی گراد ذوب شده و پس از خروج از کوره، سفت می شوند. این پوشش ها در صورت قرار گرفتن در دمای بالا مقاومت خود را حفظ می کنند. رایج ترین پودرهای ترموست شامل: اپوکسی، پلی استر، پلی استر اورتان و آکریلات می باشد.

به طورکلی، اپوکسی و پلی استر دو نوع رایج رزین هستند که پوشش های پودری شامل یکی از انواع آنها می شوند.

  • سخت کننده ها

سخت کننده ها که به عنوان عامل پخت نیز شناخته می شوند، یکی از مهمترین مواد تشکیل دهنده فرمول رنگ پودری هستند. این مواد وظیفه پخت پودر در کوره را بر عهده داشته و در ارتباط با رزین، بر ویژگی های خاص پوشش پودری مانند: مقاومت شیمیایی، پایداری حرارتی و ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تاکید می کند.

  • رنگدانه ها

رنگدانه ها موادی هستند که پس از پخت، رنگ نهایی را مشخص می کنند و در دو نوع آلی و معدنی وجود دارند. رنگ های معدنی، عمدتا کدر و کم رنگ هستند و در مقابل، رنگ های آلی ارگانیک بوده و رنگ های شاد و زنده تری دارند. رنگدانه های آلی باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرند، زیرا برخی از آنها ممکن است در طول پردازش و پخت واکنش نشان دهند که این منجر به از دست دادن روشنایی و تمیزی روکش شده و در این موارد باید از رنگدانه های جایگزین استفاده کرد.

به طورکلی، رنگدانه ها باید بی اثر بوده و در برابر نور و حرارت مقاوم باشند. برخی از مواد رایج در تهیه رنگ دانه ها شامل:

  • دی اکسید تیتانیوم رنگ های سفید، پاستلی و روشن ایجاد می کند
  • کربن سیاه رنگ های سیاه و خاکستری ایجاد می کند
  • فتالوسیانین( Phthalocyanin)  رنگ های آبی و سبز ایجاد می کند
  • آلومینیوم و برنز جلوه های فلزی ایجاد می کند.
  • پرکننده ها

پرکننده ها به منظور کاهش هزینه فرمولاسیون به رنگ اضافه می شوند. آنها همچنین برای مقاومت در برابر افتادگی روکش، بهبود مقاومت در برابر سایش و بهبود مقاومت در برابر رطوبت مورد استفاده قرار می گیرند.اکثر پرکننده ها به صورت معدنی و طبیعی هستند و بقیه را می توان به صورت مصنوعی تولید کرد. سیلیکات آلومینیوم، سیلیکات منیزیم (talc)، سیلیس، کربنات کلسیم (مصنوعی و طبیعی) و سولفات باریوم برخی از پرکننده های رایج در رنگ ها و پوشش های پودری هستند.

  • مواد افزودنی

یکی دیگر از اجزای مهم پوشش پودری مواد افزودنی است. طیف گسترده ای از افزودنی ها وجود دارد که هر کدام اهداف متفاوتی را دنبال می کنند. برخی از این افزودنی ها برای ایجاد یک روکش سفت و برخی دیگر برای ایجاد جلوه ای مات استفاده می شوند.

به طورکلی، کاربرد افزودنی ها شامل:

  •  افزایش/ کاهش جاذبه الکترواستاتیکی
  • افزایش/ کاهش تراز سطح
  • ایجاد جلوه های تزئینی
  • کاهش دمای مورد نیاز اجاق گاز
  • تغییر رسانایی
  • افزایش قابلیت پوشش مجدد
  • افزایش سختی سطح

معروف ترین ماده افزودنی مورد استفاده در رنگ های پودری، بنزوئین است که به رزین اپوکسی اضافه شده و باعث کاهش کشش سطحی، همراه با چسبندگی مذاب می شود. نمونه های دیگر از افزودنی ها عبارتند از: BYK 356 , CERAFLOUR 920 , DISPERBYK-2200 , GARAMITE-7305  و غیره میباشد.

نسبت ترکیب مواد فوق، به اثر مورد انتظار از پوشش پودری بستگی دارد. انواع رنگ های پودری، از ترکیب متفاوت مواد فوق تشکیل شده اند که باعث می شود هرکدام رفتار متفاوتی داشته و جذابیت نهایی متفاوتی را ارائه دهند. بنابراین، قبل از اعمال رنگ پودری بر روی محصول مورد نظر، مهم است که انتظار خود را از پوشش پودری بدانید. برای این منظور می توانید مشاوره ای تخصصی از کارشناسان و متخصصان شرکت خدمات رنگ پودری فلزپوشان دریافت نمایید.

درنهایت، پوشش های پودری براساس ترکیبات خود به انواع مختلفی تقسیم می شوند که در زیر، آنها و زیر مجموعه هایشان را معرفی کنیم.

انواع پوشش های پودری

پوشش های پودری به طور گسترده در دو دسته ترموپلاستیک و ترموست موجود است که هرکدام از این دسته ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند.

انواع رنگ پودری

1-رنگ پودری ترموپلاستیک

ترموپلاستیک ها، مواد مصنوعی هستند که می توانند چندین بار تولید شوند. آنها از طریق گیاهان، سنتز شده و از طریق فرآیندهای شیمیایی تبدیل می شوند. ترموپلاستیک ها در برابر سایش و عوامل شیمیایی بسیار مقاوم هستند. با این حال، آنها مقاومت کمتری در برابر دمای بالا داشته و ذوب می شوند. بنابراین، استفاده از پوشش پودری از نوع ترموپلاستیک برای محیط های دارای گرما یا دمای بالا توصیه نمی شود.

انواع ترموپلاستیک های زیر به طور گسترده در بازار موجود بوده و استفاده می شود.

  • نایلون

پوشش های پودری نایلونی، بادوام و مقاوم در برابر ضربه هستند و محافظت خوبی در برابر طیف وسیعی از مواد شیمیایی، حلال ها و روغن ها ارائه می دهند. این پودرها به دلیل ضریب اصطکاک پایینی که دارند، برای پوشش قطعات متحرکی مانند چرخ دنده و تسمه نقاله بسیار مناسب می باشد. پوشش های نایلونی همچنین برای تماس با مواد غذایی مناسب هستند.

  • پلی استر

پوشش پلی استر نسبت به سایر پوشش ها مقاومت شیمیایی کمتری دارد اما، چسبندگی و مقاومت بالایی در برابر سایش و اشعه ماوراء بنفش ارائه می دهد. به همین دلیل،از آنها می توان به طور گسترده در سطوح بیرونی، از جمله نمای بیرونی ساختمان، چندین قطعه خودرو، درب و پنجره آلومینیومی، ماشین آلات کشاورزی، دوچرخه، مبلمان فضای باز و… استفاده کرد.

یکی از بزرگترین مزایای پلی استرهای استاندارد، وجود طیف عظیمی از رنگ ها است که جلوه های ویژه ای از برقیت را ارائه می دهند. پلی استر TGIC و بدون TGIC (پریمید)، دو نوع رایج از پودر پلی استر است که هرکدام مواد خاصی داشته و کاربرد متفاوتی دارند.

  • پلی وینیل کلراید (PVC)

پوشش های پی وی سی انعطاف پذیر، براق و بادوام هستند و مقاومت الکتریکی خوبی دارند. این پوشش ها برای استفاده به عنوان روکش مواد غذایی نیز مورد تایید بوده و برای خطوط برق، عایق های الکتریکی عالی هستند.

  • پلی الفین

پوشش های پلی الفین به طور قابل توجهی در برابر مواد ساینده و شیمیایی مقاوم هستند و سطح صاف و خاصیت چسبندگی عالی را ارائه می دهند. با توجه به این مزایا، پوشش های پلی الفین بر روی قطعات تجهیزات آزمایشگاهی که نیاز به تمیز کردن منظم دارند، استفاده می شود.

2-رنگ های پودری ترموست

ترموست ها، هنگامی که در معرض سطوح بالایی از گرما قرار می گیرند، ذوب می شوند، اما برخلاف پودرهای ترموپلاستیک، می توانند در طول فرآیند ذوب، با خود یا با سایر اجزای اضافه شده، پیوند متقابل غیر قابل برگشت داشته باشند که منجر به تغییر در خواص فیزیکی می شود.

  • اپوکسی

پوشش های پودری اپوکسی عایق های الکتریکی سخت و خوبی هستند که مقاومت بالایی در برابر ضربه و مواد شیمیایی دارند. با این حال، این پوشش ها شکننده بوده و هنگامی که در معرض نور خورشید قرار می گیرند، به مرور زمان گچی و کدر می شوند. این عیب باعث می شود که از لوازم دارای روکش اپوکسی، در داخل خانه یا در زیر زمین به عنوان پوشش لوله ها استفاده کنند.

  • اپوکسی پلی استر هیبرید

افزودن پلی استر به اپوکسی باعث می شود که روکش نرم تری ایجاد شود که احتمال ترک خوردن آن کمتر است. این پوشش ها اغلب در فضای باز کمی بهتر از اپوکسی های معمولی عمل می کنند. خواص این پودرها از نظر مقاومت در برابر ضربه و دوام، مشابه پلی استرهای خالص است. کاربردهای روکش های هیبریدی شامل: مبلمان اداری، کپسول آتش نشانی و اسباب بازی می باشد.

  • اکریلیک

اکریلیک‌ها ظاهری صاف و براق را ارائه می دهند و مقاومت بالایی در برابر نور خورشید دارند. از این روکش بیشتر در صنعت خودروسازی و بر روی قطعاتی مانند چرخ ها و قطعات موتور استفاده می شود. همچنین، به دلیل ظاهر براقی که برجای می گذارد، برای اهداف تزیینی نیز مناسب می باشد.

  • سیلیکون
  1. پوشش های پودری مبتنی بر سیلیکون مقاوم ‌ترین پوشش‌ های پودری در برابر حرارت هستند و می ‌توانند دمای بیش از 500 درجه سانتی گراد را تحمل کنند. از این پوشش ها بیشتر در قطعات خودرو و موتور سیکلت و قفسه های فر و باربیکیو استفاده می شود.

پوشش‌های پودری یک انتخاب عالی با فواید بسیار زیادی است. پودرهای مختلف مورد استفاده در صنعت پوشش پودری، ویژگی های متفاوتی دارند که آنها را برای کاربردهای مختلف ایده آل می کند.

امیدواریم اطلاعات فوق بتواند شما را درخصوص انتخاب رنگ پودری مناسب با نیازتان راهنمایی کند. درصورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر، می توانید با کارشناسان مجرب کارگاه رنگ پاشی فلزپوشان، ارتباط برقرار نمایید.

شرکت خدمات رنگ پودری فلزپوشان، با ارائه روکش های مقاوم از رنگ های پودری معدنی و آلی بر روی سطوح فلزی، توانسته است نظر بسیاری از مشتریان را به خود جلب کند.

بستن منو