رنگ الکترواستاتیک نوعی رنگ صنعتی است که در دو نوع رنگ پودری و رنگ مایع تولید شده و برای اجرای رنگ آمیزی در انواع سطوح فلزی به کار برده می شود. انتخاب رنگ الکترواستاتیک مایع یا پودری به نظر کارخانه های صنعتی ارائه دهنده خدمات رنگ آمیزی الکترواستاتیک بستگی دارد. شایان ذکر است که رنگ های پودری الکترواستاتیک کمترین اثر مخرب بر محیط زیست و همچنین سلامت کارگران را دارند به همین جهت گزینه مناسب تری برای استفاده روی سطوح فلزی هستند.
اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک در طی مراحل زیر انجام می شود.
- آماده سازی و شستشوی قطعات فلزی
- رنگ آمیزی
- انتقال به کوره
- پخت در کوره
آماده سازی و شستشوی قطعات در اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک
کیفیت آماده سازی سطوح، تاثیر مستقیمی بر کیفیت رنگ آمیزی دارد. در مرحله آماده سازی، برای اینکه اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک بر روی قطعات بدون اشکال و دوام بالایی همراه باشد، اقدامات ویژه ای صورت می گیرد.
جداسازی قطعات
در مرحله جداسازی باید تمام قطعات غیرفلزی از روی قطعه جدا شود. اگر کلیه قسمت های قطعه شما فلزی باشد به راحتی می توانید از این مرحله عبور کنید. اما اگر قطعه ای که قصد رنگ آمیزی آن را دارید دارای قسمت های لاستیکی، پلاستیکی، سیم، بلبرینگ باشد، باید از قسمت فلزی جدا شوند چراکه احتمال ذوب آن ها در فرآیند پخت بسیار زیاد است. این نکته درمورد آهن رباهایی که بر روی قطعه قرار دارند نیز صدق می کند. زیرا بسیاری از آهن رباها خاصیت خود را در کوره از دست می دهند.
پاکسازی قطعات
هدف از پاکسازی و تمیزکاری، چسبندگی بیشتر رنگ در هنگام اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک به قطعات است. برای این کار، بعد از جداسازی قطعات، تمام لکه ها و آلودگی هایی که روی قطعه وجود دارد را از بین می بریم. توده های روغنی، زنگارها، مواد قلیایی، نمک های کلراته و سولفاته، گریس و آب بیشترین آلودگی هایی هستند که بر روی سطوح فلزی قرار داشته و باید جداسازی شوند.
چربی مهمترین آلودگی و آلاینده ای است که بر روی قطعات می چسبد. علت آن این است که آهن در هوای مرطوب دچار خوردگی و زنگ زدگی می شود. در کارخانه ها برای جلوگیری از این کار، سطح آهن را با استفاده از روغن های مخصوص در برابر هوای آزاد محافظت می کنند. از این رو، باید قبل از اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک، سطح قطعه را باید از هرنوع چربی پاکسازی کرد.
زنگ زدگی آلاینده رایج بعدی است که امکان وجود آن بر روی قطعات فلزی بسیار زیاد می باشد. سطح فلزی دارای زنگ زدگی را باید به وسیله سنباده از بین برد، درغیر این صورت، زنگ زدگی، در هنگام اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک، بر سطح قطعه پخش شده و موجب خرابی روکش قبل از اجرای رنگ آمیزی الکترواستاتیک می شود.
بیشتر بخوانید: تفاوت رنگ پودری و رنگ مایع در چیست؟
سندبلاست یا پوش فسفات
سندبلاست قطعه را درحد قطعه خالص تمیز کرده و بافتی به قطعه می دهد که باعث چسبیدن رنگ پودری به آن می شود. این بافت علاوه بر چسبندگی، دوام و مقاومت پوشش پودری را افزایش می دهد به طوریکه بدون آن به راحتی می توان پوشش پودری را خرد و از بین برد.
سوراخ سیلندر و سوراخ پیستون ترمز کالیپر، قسمت هایی در برخی قطعات هستند که نباید سندبلاست شوند. بنابراین باید این قطعات قبل از سندبلاست ماسک زده و پوشیده شوند. قطعه ای که بعد از سندبلاست ایجاد می شود، باید کاملا سفید، تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشد. بعد از این مرحله، حتما باید قطعه را با دستکش تمیز حمل شود.
پوشش های فسفاته نیز مانند سندبلاست قادر به ایجاد چسبندگی قطعات هستند اما چسبندگی این پوشش ها در مقایسه با سندبلاست کمتر بوده و همچنین دوام آنها نیز کمتر است.
برای ایجاد چسبندگی و دوام بیشتر رنگ پودری می توان در کنار سندبلاست از پوشش فسفات هم استفاده کرد.
پاکسازی بعد از سندبلاست یا پوشش فسفات
در مرحله سندبلاست تقریبا تمام آلودگی های روی سطح فلز از بین رفته و فقط گرد و غبار سندبلاست روی قطعه باقی می ماند. برای از بین بردن گرد و غبار و پرزها می توان بعد از اینکه قطعه را با دستکش تمیز از محفظه بیرون آمد، با استفاده از یک کمپرسور هوا که هوای تمیز را اسپری می کند، تمام پرزها و گرد و غبار را از سطح قطعه پاک می شود.
شستشوی قطعات
مرحله آخر در آماده سازی قطعات، حذف تمام مواد شیمیایی حاصل از تمیز کردن سطح قطعه است. معمولا برای این کار از آب خنثی و یک محلول اسیدی کم مانند استون استفاده می شود.
رنگ آمیزی قطعه در اجرای رنگ پودری
پس از آماده سازی های لازم برای اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک، قطعه را برای رنگ آمیزی آویزان می کنیم.
عموما برای این کار از دسته قلاب ها و سیم های برهنه در سایزهای مختلف استفاده می شود.
برخی از قطعات هستند که قسمت های خاصی از آنها نیاز به اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک ندارد. برای جلوگیری از رنگ آمیزی این قسمت ها، بعد از تمیز کردن قطعه و آماده سازی آن برای رنگ پودری، قطعه را بر روی یک میز کار تمیز قرار داده و با استفاده از دستکش و ابزار تمیز، شروع به ماسک زنی قسمت مورد نظر کرده و سپس آویزان می کنیم.
برای اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک، رنگ مورد نظر با ذرات و رزین خشک ترکیب شده و با استفاده از تفنگ مخصوص بر سطح قطعه آماده شده پاشیده می شود. از آنجایی که رنگ پودری دارای بار مثبت و سطح مورد نظر دارای بار منفی است، رنگ پودری به خوبی بر سطح قطعه چسبیده و تمام نقاط آن را می پوشاند.
معمولا فرآیند رنگ آمیزی پودری الکترواستاتیک به آهستگی صورت می گیرد و از آنجایی که ذرات رنگ از طریق بار الکتریکی به سطح قطعه جذب می شوند، مقدار فشاری که بر تفنگ رنگ وارد می شود، چندان اهمیت ندارد. درعوض، رنگ کاران پودری بیشتر روی تکنیک کار کرده و با استفاده از حرکات آهسته و منظم، سعی در پوشاندن تمام سطوح مورد نظر دارند.
اما در اجرای رنگ پودری پخت قطعه در کوره به چه صورت است؟
پس از رنگ آمیزی، برای ایجاد ثبات و دوام بیشتر رنگ، قطعه مورد نظر را بلافاصله داخل کوره گذاشته و می پزند. حرارت بالا ذرات الکترواستاتیک را به هم متصل کرده و آنها را به یک پوشش انعطاف پذیر تبدیل می کند. پس از خارج شدن از کوره و سرد شدن قطعه، فرآیند پخت به پایان رسیده و با تمیز کردن و جلا دادن آن، برای استفاده آماده می باشد.
در رنگ آمیزی پودری الکترواستاتیک همه چیز از قبیل اندازه اسپری ذرات بر روی سطوح، تا میزان دمای پخت در کوره مهم بوده و می تواند بر نتیجه فرآیند تاثیر بگذارد. به طورکلی، این رنگ آمیزی با روند نقاشی معمولی تفاوت زیادی داشته و دارای نکات و ترفندهای زیادی است که اطلاع از آنها تاثیر مستقیمی بر نتیجه نهایی می گذارد. به همین دلیل، بهتر است اجرای رنگ پودری الکترواستاتیک بر روی قطعات مورد نظر خود را برعهده شرکت ها و کارخانه های معتبری بگذارید که در این زمینه دارای تجربه فراوانی هستند.
شرکت خدمات رنگ پودری فلزپوشان از کارخانه های معتبری است که با داشتن کادری مجرب و توانمند و همچنین گواهینامه ایزو 9001:2015 و با ارائه خدمات رنگ پودری الکترواستاتیک با کیفیت بر روی انواع قطعات فلزی، توانسته است اعتماد و رضایت بسیاری از مشتریان را به خود جلب کند.